2009 р. Дернів. Микитинська церква (1666 р.)

Роман Бречко

Їдучи зі Львова перед Кам’янкою-Бузькою збоку від траси за 1,5 км можна знайти село Дернів, в яке далеко не кожен подорожуючий навідується. А дарма, бо подивитись там є на що. Тим паче, що не кожен день можна зустріти стару дерев”яну церкву, зовнішній вигляд якої практично не змінився з часів її зведення, а це майже три з половиною століття. Мова йде про церкву св. Микити, яку було побудовано у далекому 1666 році. На жаль, пам’ятка на сьогоднішній день перебуває в плачевному стані, особливо це стосується гонтового покриття, яке за 30 з гаком років з часів останньої реставрації (1977 р.) дуже сильно пошкодилось. В радянські часи тут був музей, потім приміщення храму використовувалось дитячим садочком. Зараз церква недіюча, але тим не менше потребує термінового ремонту, а на це, як і всюди, виділення коштів не передбачається.