Валбжих м

Виставка «Образ не рукою людською намальований. Ікони Юрій Новосільського і його архетипи», вперше була представлена в серпні і вересня 2007 р. на замку в Ксьонжі. Вона була приготована Михайлом Богуцьким та Галереєю мистецтв BWA замок Ксьондж у Валбжиху. Цю виставу також презентували в Ченстохові, Познані, Варшаві, Супраслі та за кордоном. Ідею вистави було співставити ікони і поліхромію Новосільського зі джерелами його інспірації: давніми лемківськими і староруськими іконами зі зборів музею ікон в Супраслі та найбільших музеїв України. Експонати були впорядковані відповідно до дванадцяти найважливіших іконографічних типів, а в сценографії використано великоформатні фото розписів Новосільського з Веселої біля Варшави та фресок з Софії Київської.

Джерела:

Czerni Krystyna Nowosielski na Śląsku. Sztuka sakralna. Wydawnictwo: Muzeum Miejskie w Tychach – 2022 – 268 s.