2008 р. На фасаді палацу князів Любомирських у Дубно встановлять пам’ятну дошку Мазепі та…

2008 р. На фасаді палацу князів Любомирських у Дубно встановлять пам’ятну дошку Мазепі та Орлику

Дата: 11.07.2008

12 липня у м. Дубно на Рівненщині розпочнеться науково-теоретична конференція “Історико-культурна спадщина м. Дубна: правові, історичні, мистецькі та музейні аспекти”. Захід пройде у межах відзначення 15-річчя створення державного історико-культурного заповідника м. Дубно, – повідомили ZAXID.NET у прес-службі Рівненської ОДА.

Також буде відкрито меморіальну дошку гетьманам України Іванові Мазепі та Пилипу Орлику на фасаді палацу князів Любомирських.

Довiдка ZAXID.NET

Державний історико-культурний заповідник м. Дубно створено у 1993 році згідно із Постановою Кабінету Міністрів України № 444 від 14.06.1993 на базі унікальних пам’яток історії, культури і архітектури ХУ-ХІХ століття.

На балансі заповідника знаходиться 29 об’єктів культурної спадщини, з них 10 – національного значення. Центральне місце серед архітектурного ансамблю займає неповторний Замковий комплекс ХV століття, Луцька брама ХV – ХVІ століття, монастир бернардинів ХVІІ століття. Окремою пам’яткою розміщений Форт, пам’ятка архітектури ХІХ століття.

За 14 років плідної роботи зусиллями працівників заповідника відновлено матеріальну та наукову базу, досліджено і музеєфковано пам’ятки історії та культури, проведено ряд міжнародних наукових конференцій, видано кілька збірників наукових матеріалів, буклетів.

З метою збереження культурної спадщини здійснено значні ремонтно-реставраційні роботи, зокрема відновлено палац князів Острозьких, Надбрамний корпус, палац князів Любомирських, історичну частину міста Дубно, на що використано з різних джерел фінансування більше 20 млн. грн.

Сьогодні в замковому комплексі заповідника розміщені виставкові зали з тематичними експозиціями, виставками, музейними відділами, створюється картинна галерея. Особлива увага приділяється вивченню і висвітленню сторінок національно-визвольних змагань українського народу за свободу і незалежність, патріотичному вихованню, пробудженню інтересу до історії рідного краю. Здійснюються підготовчі заходи з відзначення 200-річчя від дня народження М. Гоголя, який у своїй повісті “Тарас Бульба” прославив м. Дубно на увесь світ.