2008 р. На Полтавщині побудують музей Марії Башкірцевої

Євген Лопушинський

Дата: 21.05.2008

До кінця 2010 року на Полтавщині, у Диканьці побудують музей Марії Башкирцевої. Про це заявив голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев під час заходів, присвячених святкуванню 150-річчя від дня народження нашої всесвітньовідомої землячки. Талановита людина – талановита в усьому. Істинність цього вислову доводить феномен Марії Башкирцевої. Вона народилася 12 листопада (24 листопада за старим стилем) 1858 року у селі Гавронці на Полтавщині. Бог відвів їй неповних 26 років земного життя, але й за цей короткий відрізок часу вона встигла розкрити світові свій багатогранний та унікальний талант.

З дитинства Марія мріяла про кар’єру співачки, і мала, за словами сучасників, неперевершені вокальні дані. Але підступна хвороба так і не дала їх зреалізувати у повному обсязі. Згодом дівчина захопилася живописом. У вересні 1877 року вона вступає до приватної Академії живопису Рудольфа Жюліана у Франції, і вже після 10 днів навчання на конкурсі серед 18 учениць займає шосте місце. Це викликає захоплення наставників і… почуття заздрості у своїх подружок з Академії.

Наступного року Марія Башкірцева спершу виборює 3-тє місце на конкурсі, згодом – друге. А в 1879 році їй підкорюється найвища вершина.

Паралельно із захопленням малюванням Марія, або ж просто Муся, як лагідно називали її близькі, працює над скульптурами, активно цікавиться політичним та громадським життям і пише свій славнозвісний щоденник, який приніс їй ще й славу письменниці. Яскрава особистість та феноменальний талант Башкирцевої часто викликають діаметрально протилежні почуття у відомих сучасників – від різкої критики до обожнювання, але головне, відзначають мистецтвознавці, – Марія нікого не лишала байдужим.

Понад 150 картин, 200 малюнків, кілька скульптур та „Щоденник” – творча спадщина Башкирцевої, яка нині зберігається у приватних колекціях та найвідоміших музеях світу. Хтозна, можливо вона була б набагато більшою, якби не тяжка хвороба. 31 жовтня 1884 року Марія Башкірцева відійшла у вічність, лишившись жити у серцях численних шанувальників її неперевершеного таланту.

150-ту річницю з дня народження видатної землячки на Полтавщині відзначають численними мистецько-культурними заходами. Протягом 3-х днів, з 15 по 17 травня у обласному центрі проходила Міжнародна конференція, присвячена життю та творчості Марії Башкирцевої. На неї завітали численні гості з різних міст України, з Росії, Франції, Італії, які займаються дослідженнями життя мисткині. Оргкомітет по проведенню конференції очолив особисто голова Полтавської облдержадміністрації Валерій АСАДЧЕВ, який пообіцяв, що найближчим часом в області побудують музей Башкірцевої.

„ Я думаю, що це справа усіх полтавців і всіх структур влади. Цього року ми спробуємо виготовити проект. І вже, навіть, бачиться, яким він має бути. Це реконструкція родинного маєтку, де народилася Марія Костянтинівна. А вже за наступний та 2010 рік ми збудуємо музей. Він буде розташований у центрі Диканьки. Хоча, безумовно, треба ще привести до ладу самі Гавронці.

Це буде дуже гарний туристичний маршрут, бо багато людей схоче приїхати на землю, де безпосередньо народилася Башкірцева. Тому, нам дуже серйозно слід підтягти тут інфраструктуру, зокрема, побудувати хорошу дорогу”, – зазначив Валерій АСАДЧЕВ.

Що ж до наповнення експонатами майбутнього музею, то тут має підключитися фонд „Відродження пам’яті Марії Башкирцевої”. Його директор Тетяна Швець повідомила, що вже є низка репродукцій картин Марії Башкирцевої, списані з оригіналів, першовидання „Щоденника”, предмети обстановки родинного маєтку – шафа, посуд, а також особисті речі мисткині – чорнильниця та рамка для фото, що стояли на її письмовому столі.

До будівництва музею в Диканьці, ці експонати можна буде побачити у Полтавському художньому музеї „Галерея мистецтв”, де, власне, і проходили перші два дні конференції. А в заключний день гості з-за кордону і голова Полтавської облдержадміністрації Валерій АСАДЧЕВ побували на батьківщині Марії Башкирцевої – у Гавронцях.

Джерело: “Новини Полтавщини”