Церква Успіния / св. Дмитра

Перші згадки про церкву походять з 1482 р. У цьому році засвідчено існування в селі священика. 1 У 1700 р. дідичкою Катериною Копцьовою ериґована нова дерев’яна тридільна будівля2 з більшою банею над навою і меншими над вівтарем і бабинцем. Над бабинцем була теж дзвіниця. 3 Ця церква згоріла 22 червня 1821 р. 4 Нову дерев’яну церкву Успения Пр. Богородиці виставлено коштом колятора Антона Шлюбовського у 1838 р. 5 (за іншими даними – 1832 р. 6). Згідно з пануючою тоді латинізацією греко-католицького обряду, нова церква була позбавлена іконостасу, зате були встановлені органи. У 1867 р. громада вчинила сильний опір спробі відлатинщення обряду, а у 1872-1874 рр. – спробам введення православ’я. 7 24 квітня 1874 р. церква згоріла. 8 Для православної громади у 1880-1881 рр. на кошт уряду збудовано нову муровану церкву св. Дмитра. 9 Після першої світової війни стояла зачиненою. Неодноразові звернення до польської влади з просьбою відчинити церкву були безуспішними. Знищена у 1938 р. під час акції нищення церков. 10 Під час німецької окупації в селі діяла відновлена православна парафія. 11

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Головно. // ХВЕВ, 1890. № 10. – С. 158-160.

3 Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 780, а. 280а; sygn. 774.

4. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Головно. // ХВЕВ, 1890. № 10. – С. 158-160.

5. Там само.

6. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

7. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Swientej na Podlasiu. – Lublin, 1921. – S. 268-271.

8. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Головно. // ХВЕВ, 1890. № 10. – С. 158-160.

9. Слово. – Львів, 1882. ч. 1; ХВЕВ, 1883. № . 14. – С. 250.

10. Інтерпеляція посла д-ра Степана Барана до премієр міністра (1938). // Надбужанщина. – Нюйорк, Париж, Садней, Торонто. 1986. Т. 1. – С. 700-713.

11. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.