Палац Холоневських

Палац Холоневських

Літографія за рисунком Наполеона Орди. Опис рисунку виглядає так:

Pałac Chołoniewskich. Widok ogólny od strony rzeki Śniwody. Pałac dwukondygnacjowy z trzykondygnacjową częścią środkową zwieńczoną trójkątnym przyczółkiem; z prawej strony fragment murów obronnych dawnego zamku z budynkiem bramnym i dwiema czworobocznymi basztami z krenelażem; przed pałacem oficyny. 1871 – 1873. Dat.: Janów 1° Czerwca. Napis: X. Stanisław Choloniewski – Józef Chołoniewski; napis na podkładzie: Janów. Tu się urodził Stefan Witwicki poeta r. 1801. umarł w Rzymie 1847. Wlasrtość niegdyś Hrabiego Księdza Choloniewskiego Podole; napis na kartce doklejonej do podkładu: Janów nad rzeką Śniwodą Gub. Podolska. Tu się urodził Stefan Witwicki poeta r. 1801. umarł w Rzymie r. 1847. – Własność niegdyś Księdza Stanisława Choloniewskiego; ostatni napis powtórzony w języku francuskim. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 19,3x28,2. III-r.a. 2974 (Teka Podole). Bibl.: Album widoków, seria IV, ii. 132. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 274]

Скан літографії: Orda N. Album widokow historycznych Polski (1873 – 1883), Seria 4, №