Іванів с

Історичні адміністративні поділи

Містечко Янів згадується з 1703 р. [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.]. В кінці 18 ст. було 2 церкви [Krzyżanowski S. Skorowidz miejscowości byłego województwa Bracławskiego. – Kraków: 1869, s. 23]. В центрі площі в 1901 р. були залишки 4-кутної ратуші із зубчастими стінами. На краю площі, при в’їзді до м-ка з заходу – садиба графів Холоневських, з палацом у вигляді замку й костелом. Частина м-ка на підвищенні над р.Снивода звалась Царською горою – нібито від того, що під час польсько-турецьких війн тут стояв табором польський король. За р.Бог було ур.Замчище. Там за переказом було м-ко, зруйноване татарами [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Указ Президії ВР УРСР від 7 червня 1946 р. « історичних найменувань та уточнення і впорядкування існуючих назв сільрад і населених пунктів Вінницької області»: село Янів іменувати село Іванів і Янівську сільську Раду — Іванівська.

Замок 17 ст. [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 51]. – Думаю, помилкова інтерпретація повідомлень «Приходы и церкви Подольской епархии».

Список літератури – на сайті «».