Костел пресвятої діви Марії (колегіата)

Римо-католицька колегіата в Станіславі заснована 1669 р. стараннями А.Потоцького. Будівництво мурованого костелу розпочато 1672 р., завершено в 1703 р. Автори – Ф.Корассіні та К.Беное. Внутрішнє оздоблення тривало до 1737 р. У 1877 р художник Е.Фабіянський виконав монументальні малювання в інтер’єрі, У XIX ст. ззовні прибудовано контрфорси. У 1882 р. костел відремонтовано після пожежі. Під костелом у крипті містилася родова усипальня Потоцьких.

Костел розташований на центральному майдані в історичному середмісті Івано-Франківська і є однією з архітектурних домінант. Споруда – мурована, потинькована. Належить до типу тринавових баневих базилік з трансептом і двома вежами, що фланкують західний фасад. Центральна баня в ексгер’єрі позначена лише двоярусною сигнатурною.

Пам’ятка вирішена в стильових формах пізнього європейського бароко з широким застосуванням символічно трактованих класичних ордерів у пілястрах. В інтер’єрі всі дільниці (крім середохрестя) перекрито хрещатими склепіннями. Ремонтно-реставраційні роботи здійснено в 1980 та 1993 рр. Пам’ятка є однією з провідних споруд барокової стилістики на теренах Галичини.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 122