Поселення

О.В. Лисенко

Біля с. Ізобільне. Римський час. Об’єкт розташований на північно-східній окраїні с. Ізобільне, на хребті Кирча-Хир (південно-східний відріг г. Папарачі – одного з південно-східних відрогів г. Чатир-Даг), за 6 км від берега моря, на висоті близько 300-350 м над рівнем моря.

Пам’ятник відкритий наприкінці 70-х – на початку 80-х рр. ХХ ст. під час розвідки, що проводилась на схилах г. Чатир-Даг В.Л. Мицом [Миц, 1987, 161].

У 2005 р. огляд його території, який супроводжувався збиранням підйомного матеріалу, здійснювався співробітниками розвідувального загону Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ (кер. О.В. Лисенко) [Лисенко, Тесленко, 2006, с. 18–19, 99–103, мал. 48–51].

Об’єкт являє собою розкидані на деякій відстані одна від одної ділянки культурних відкладень (зафіксований шар щільного темно-коричневого грунту561 з делювієм верхньоюрських вапняків і порід таврійської серії, вуглинками, фрагментами кісток тварин, уламками керамічних посудин потужністю в середньому 0,20-0,25 м), що сформувалися, мабуть, у процесі функціонування невеликого поселення (загальна площа – близько 3 га).

Під час огляду зруйнованих у новий час залишків житлово-господарських комплексів виявлені днища вкопаних у материковий грунт посудин. Залишків яких-небудь кам’яних конструкцій не відзначено.

Об’єкт сильно зруйнований у процесі несанкціонованих земляних і будівельних робіт. Серед знахідок переважають фрагменти червоноглиняних, рожевоглиняних і світлоглиняних амфор, а також ліпних горщиків.

За артефактами пам’ятник датується II–III ст. Культурна приналежність не визначена.

Матеріали досліджень зберігаються в Кримській філії Інституту археології Національної академії наук України та Алуштинській філії Кримського республіканського краєзнавчого музею.

Мыц В.Л. Могильник III–IV в.в. н. э. на склоне Чатырдага // МЭИК. – К., 1987.

Лысенко А.В., Тесленко И.Б. Отчет о разведках на территории Алуштинского горсовета в 2005 г. – Архив ИА НАНУ – № 2005/30.– Симферополь, 2006.