Стоянка Улу-Узень

Ізобільненська сільрада, середній палеоліт, мезо-неоліт Об’єкт знаходиться за 8 км до північного заходу від Алушта м, на лівому березі р. Улу-Узень. У цей час його точне місце розташування не відомо.

Пам’ятник виявлений і обстежений (збирання підйомного матеріалу) А.О. Щепинським у 1960 р. [Щепинський, 1979, с. 172–181; Колосов, Степанчук, Чабай, 1993, с. 213–214].

Об’єкт розташовується на останці річкової тераси (приблизно третій), що піднімається над руслом ріки на 12-15 м. Артефакти зібрані на площі близько 2 га, пов’язані з гравійно-галечниковим прошарком (залягає на глибині 0,5-0,7 м від сучасної денної поверхні), виявленим плантажною оранкою.

Знайдено близько 300 кременів (50 віднесено до мустьєрського, решту – до мезо-неолітичного часу). Місце зберігання артефактів не відомо.

Література:

Щепинский А.А. Палеолитические местонахождения Крымского Присивашья // Исследования палеолита в Крыму. – К., 1979. – С.–181.

Колосов Ю.Г., Степанчук В.Н., Чабай В.П. Ранний палеолит Крыма. – К., 1993. – 224 с.

А.О. Щепинський