Поселення біля ставка Шишман-Голь

О.В. Лисенко

Римський час. Знаходиться за 1,3 км до південного заходу від селища Красний Рай, на півн.-схід. схилі гори Мутул, на лівому березі струмка Мутул-Су (права притока р. Улу-Узень – західна), біля ставка Шишман-Голь, на висоті близько 240 м над рівнем моря, приблизно за 4,4 км від берега моря.

Об’єкт виявлений розвідувальним загоном (кер. І.Б. Тесленко) Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ у 2007 р. (не опубліковано).

Являє собою ділянку культурного шару, насиченого уламками гончарного та ліпного посуду, який сформувався, видно, в процесі функціонування поселення. Залягає на глибині не менше 0,5 м від сучасної денної поверхні.

Розкрито невелику ділянку (під час спорудження водовідвідної канави вздовж виноградника). Площа об’єкта не встановлена.

Серед знахідок (підйомний матеріал із відвалу канави) уламки більш ніж півтора десятка амфор (у тому числі рожевоглиняні з воронкоподібною шийкою (Зеєст, 90б), червоноглиняних (Зеєст, 73д, 80б) та ін.), червонолакового посуду, ліпних посудин (деякі орнаментовані наліпними валиками, прикрашеними насічками). За артефактами поселення попередньо датується II–III ст.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 560.