2010 р. Дахом ялтинському будинку-музею Чехова місяць слугує плівка

Дата: 15.03.2010

Дах однієї з будівель ялтинського будинку-музею Антона Павловича Чехова, сильно пошкоджену вітром в ніч на 16 лютого, досі не вдалося відремонтувати через брак грошей, повідомив директор музею Сергій Петрук.

“Ми із заступником з наукової роботи скинулися, купили за свій рахунок плівку, натягнули замість крівлі – так і стоїть. Влада грошей (на ремонт даху) не знайшла. Міністр (культури Криму Олександр Ермачков) приїжджав, залізав зі мною на дах, але допомогти не зміг – у міністерства немає грошей, тому що кримський бюджет ще не прийняли, і український теж”, – сказав Петрук по телефону в понеділок.

Вітер зірвав частину даху площею близько 35 квадратних метрів з адміністративної будівлі музею, де знаходиться також літературна експозиція. Будівля “Білої дачі”, в якій письменник жив з 1899 по 1904 рік, від вітру не постраждало. “Зараз зал літературної експозиції закритий, екскурсії в ньому не проводяться. Всі експонати ми відсунули, щоб їх не залило водою, навіть якщо плівка протече”, – сказав директор музею.

Окрім екскурсій в постраждалій від вітру будівлі показували фільми про Чехова, проводили інші культурно-масові заходи. Планувалося, що 12 квітня в цьому приміщенні почнеться Міжнародна наукова конференція “Чеховські читання в Ялті”. “Зараз я, чесно кажучи, в шоці, і не знаю, де проводити конференцію”, – сказав Петрук.

За підрахунками українського підприємства “Укрпроектреставрація”, на капітальний ремонт даху потрібно 328 тисяч гривень. За словами Петрука, британські прихильники Чехова, які збирали гроші на ремонт музею, поки не змогли перерахувати їх в Україну. “У них проблеми з перекиданням грошей на свій рахунок, а з нього – на рахунок підприємства “Укрпроектреставрація”, – пояснив директор музею.

Нинішній президент України Віктор Янукович в січні, під час передвиборчої кампанії, обіцяв у разі перемоги на виборах видати указ про реставрацію будинку-музею Чехова.

За інформацією Петрука, провести капітальний ремонт будівель музею обіцяли також представники уряду Москви, які відвідали “Білу дачу” в 2009 році. “Узяли у нас кошторис, запевнили, що приведуть музей до ладу”, – сказав директор будинку-музею Чехова, відзначивши, що конкретних дій за цим не послідувало.

У “Білій дачі” Чехов написав повість “В яру”, розповіді “Пані з собачкою”, “На святках”, “Наречена”, п’єси “Три сестри” і “Вишневий сад”; там же письменник відредагував перше Повне зібрання творів.

У січні цього року на 150-річний ювілей Чехова ялтинський музей не отримував гроші на ремонт і на святкові заходи.