Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:749 піксел

Церква Успіння збудована у 1768 – 1772 рр. – дерев’яна п’ятиверха (це єдина на Поділлі церква такого типу), з окремою дзвіницею. Ремонт 1849 р. Іконостас 4-ярусний зі старовинним мистецьким різьбленням. У 1901 р. церкву через крайню ветхість планували розібрати. Нова церква збудована у 1894 – 1898 рр. – дерев’яна [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 701 – 703]. Церква Успіння відома з 1752 р. Нова п’ятиверха церква і дзвіниця збудовані в 1768 р. Нині зруйновані [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 564; Сецинский Е.И. Исчезающий тип деревянных церквей Подолии. – Каменец-Подольский: 1904 г., с. 4; Лобатынский С. Материалы для истории унии в Подолии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1879 г., т. 2, с. 85; Таранушенко С.А. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України. – К.: 1976 р., с. 12]. Візитація 1782 – 1783 рр. відзначає, що церква Успіння була “пишної будови”. Церква розібрана у 1970-х рр. [Зінченко А.Л. Акти візитації монастирів і костьолів 18 – 1 п.19 ст. як історичне джерело. – “Подільська старовина”, Вн., 1993 р., с. 211].

Церква Успіння 1768 р. (дерев.) і дзвіниця 1768 р. (дерев.) – обидві зруйновані [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Церква розібрана в 1910 р. [Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, p. 51].