1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

Нарешті, дорога привела нас у Камінь-Каширський, де на околиці селища стоїть триверха церква Різдва (1723 р.). Цей невеликий храм завдяки надзвичайно лаконічним і крупним формам бань, з барочними покрівлями і широкими підбанниками великих маківок, виглядає досить монументальним. Такі величні форми бань на Волині зустрічаються тільки в Ковельському Благовіщенському храмі й тут, в Камені-Каширському. Колись широке опасання створювало м’який і логічний перехід від навколишнього середовища до архітектурних форм. Тут немає руху мас вгору – вони застигли, і тільки рисунок бань, пластичний, виразний, оживляє їх і зливає з м’яким північноволинським краєвидом. Переступивши поріг храму, глядач опиняється в бабинці. Тут на нього сильне враження справляє фігурний виріз у стіні для з’єднання простору бабинця і центральної бані. Ніби граючись, майстер одним помахом окреслив його невибагливу форму, що в силуеті повторює або нагадує обрис барочної присадкуватої грушовидної бані. Де в бані є перепоясання покрівлі, там у вирізі виступають кілька колод, в яких верхня має роги, загнуті догори.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 172 – 174.