Паспортна інформація

Велике і мале скіфські городища

Пам’ятка археології

V-IV ст. до н.е.

Загальний опис:

Велике скіфське городище розташоване на пагорбі в 6-ти км на південь від центру м. Канева, на території біогеографічного заповідника Київського Національного університету. Городище являє собою рівне плато, злегка підвищене у південно-східному та південно-західному напрямках. Поверхня плато пагорба має нахил на південь.

Городище має форму неправильного овалу, витягнутого із заходу на схід на відстань близько 300 м. Ширина його з півночі на південь близько 150 м.

Підйомний матеріал городища – кераміка скіфська та антична. Під час розкопок були виявлені житла, господарчі ями. Цікавими є залишки споруди у вигляді глинобитної площадки, що в плані нагадує півколо з діаметром 3 м. Товщина площадки – 40 см. Можливо, це була культова споруда.

Мале скіфське городище, площею до 2 га, розташоване поблизу Великого скіфського городища. Культурний шар тут не виявлений (крім ями скіфського часу V-IV ст. до н. е.). Глибина ями по відношенню до денної поверхні сягає 1,4 м. Починаючи з глибини 0,6 м і нижче яма була заповнена чорною землею з великим вмістом вугілля, золи, уламків кераміки та кістками тварин. Кераміка, знайдена в ямі, має такий самий характер, як і на Великому городищі. Мале скіфське городище укріплене трьома рядами ровів і валів. Скоріше всього, городище споруджено у скіфський період. У другій половині І тис. н. е. у ньому переховувалось під час небезпеки населення неукріплених поселень, розташованих навколо.

Відсутність культурного шару дає підставу вважати, що Мале скіфське городище було не поселенням, а тимчасовим сховищем у період воєнної небезпеки.

Пам’ятки Черкаської області раннього залізного віку VII-III ст. до н. е. входять у Київську локальну групу скіфської культури, що охоплює територію від басейну р. Ірпінь на півночі до басейну р. Тясьмин на півдні. Ці пам’ятки пов’язані за походженням з чорноліською культурою і займають важливе місце у процесі формування східних слов’ян.

Велике скіфське городище та Мале скіфське городище відомі з другої половини XIX ст.

На Великому скіфському городищі Д. Самоквасов виявив знахідки скіфської доби і речі грецького походження. У 1891-92 р. розвідки на Великому та Малому городищах проводив М.Ф.Біляшевський. У 1945 р. Велике скіфське городище було обстежено Пороською Археологічною експедицією Інституту археології АН УРСР, експедиціями Інституту історії матеріальної культури АН УРСР і Київського історичного музею під керівництвом Т.С.Пассек.

У 1947-48 р. розкопки на Великому та Малому городищах були проведені Канівською археологічною експедиціею Інституту археології АН УРСР та Київського державного університету під керівництвом В.А.Богусевича.

У 1958 р. розкопки на Малому городищі проводились Канівською археологічною експедицією Київського університету під керівництвом М.М.Бондаря.

Матеріали зберігаються у фондах Інституту археології НАН У, на кафедрі археології Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка та в музеї Канівського державного заповідника КДУ.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний № : 635.

Бондар М.М. Минуле Києва та його околиць.- К., 1971.- С. 40, 69-70.

Бондар М.М. Звіт про роботу археологічного загону Канівської експедиції КДУ в 1958 р. / Архів Інституту археології НАН У.- С. 34-35.

Пассек Т.С. Пороська археологічна експедиція // Археологічні пам’ятки УРСР.- К., 1949.- Т. І.- С. 215.

Богусевич В.А. Канівська археологічна експедиція. – Археологічні пам’ятки УРСР, 1952 р., т. 3, с. 141 – 153.

Богусевич В.А. Раскопки скифского и древнеславянского поселений на территории Каневского биогеографического заповедника Киевского госуниверситета им.Т.Г.Шевченко. – Наукові записки Київського ун-ту, 1952 р., т. 11, № 1, с. 93 – 100.

Бондар М.М. Поселення скіфського часу в околицях Канева. – Вісник Київського ун-ту, 1962 р., вип. 1, № 5, с. 123 – 132.