2000 р. Церкви України: Закарпаття

Кобилецька Поляна Рахівський район

Церква Вознесіння Господнього. XVIII ст.

Гуцульське село лежить у мальовничій долині при злитті річок Крайньої і ПІопурки. Найбільшою цінністю села була стародавня дерев’яна церква, що була збудована аж ніяк не в 18 ст., як повідомляла охоронна табличка, а ймовірніше, згідно з переказами, – в 1512 р., і дерев’яна дзвіниця біля неї. У 1801 р. в документах записали, що село має церкву дерев’яну, із твердого дерева, добру, забезпечену необхідними речами.

Нава була перекрита високим коробовим склепінням, склепіння вівтарної частини мало форму зрізаної піраміди, а бабинець мав плоске перекриття.

У XIX ст. стіни були поваковані і побілені.

Гребінь даху увінчувала граційна барокова вежа. Однак належно цінувати й охороняти своє багатство в селі не було кому. За 1 метр від вівтарного зрубу в 1992 р. збудовано нову муровану церкву, чергову невдаху з архітектурного погляду.

Згодом дерев’яна перлина була розібрана і скидана на купу. Греко-католицька громада вирішила встановити церкву на іншому місці. Дізнавшись про це, православна громада на чолі з священиком при потуранні голови сільради спалила розібрану церкву і дзвіницю. Цей неймовірний акт вандалізму стався влітку 1994 р. Разом з церквою щезло з архітектурної мапи України і село Кобилецька Поляна. До речі, церкву хотіли врятувати Львівський музей просто неба й аналогічний Ужгородський музей, але не встигли.

У Кобилецькій Поляні народився видатний український художник Йосип Бокшай (1891-1975), а його брат Ємиліян (1889-1976) був відомим релігійним письменником.