2009 р. У Криму почали підготовку до 100-річчя Будинку Волошина

Микита Касьяненко, Сімферополь

Дата: 02.04.2009

Рада міністрів Криму затвердила склад оргкомітету, план заходів і кошторис витрат на відзначення 100-річчя Будинку Поета, нині Будинку-музею відомого поета Срібного віку Максиміліана Волошина. Будинок Поета багато років був притулком, місцем творчості й відпочинку інтелігенції Радянського Союзу, а нині є популярним курортним та інтелектуальним центром. Програма підготовки розрахована на 2009-2013 роки. Роботу з її реалізації очолив голова Ради міністрів АРК Віктор Плакида. Орієнтовна потреба в коштах на підготовку до ювілею складає, за розрахунками кримського уряду, понад 8,5 мільйонів гривень.

100-річчя з моменту завершення спорудження Будинку Поета виповнюється 2013 року. Будинок, як відомо, збудований під Феодосією за проектом самого Максиміліана Волошина на ділянці землі, купленій у сім’ї Юнге його матір’ю. В ньому також розміщувалася майстерня художника. Коктебель став місцем натхнення для безлічі художніх і поетичних творів поета, а пізніше – «одним із найбільших культурних центрів не лише Росії, а і Європи».

Будинок Максиміліана Волошина займає центральне місце в «кімерійському просторі». Музей як сучасний історико-культурний об’єкт включає в себе не тільки будівлю з безпосередньо музейною територією, творчу спадщину та предметний світ господаря, але й обставини його життя, коло спілкування й інтересів, навколишні будівлі та пейзаж. У багатьох творах Максиміліана Волошина відображена ця єдність естетики ландшафту, історичної насиченості південно-східного Криму та незбагненної енергетики древнього вулкана Кара-Даг, на якому самою природою «вирубаний» навіть профіль поета.

Офіційно Будинок-музей М. А. Волошина відкрито 1 серпня 1984 року. Відомий літератор і культуролог Андрій Бєлий ще 1933 року писав: «Не будинок, а – музей; і музей – єдиний… ціле єдиного життя… гіпсовий зліпок із його живого, прекрасного людського обличчя, вічна жива пам’ять про нього; її не замінять монументи».

На базі Будинку-музею в Коктебелі 2001 року створено заповідник «Кімерія М. А. Волошина». Будучи філією заповідника, як повідомив кореспонденту «Дня» міністр культури і мистецтв Криму Олександр Єрмачков, Будинок-музей М. Волошина успішно реалізовує міжнародні наукові, мистецькі, видавничі програми. За підтримки меценатів уперше була проведена реставрація меморіальної будівлі.

Заходи, присвячені 100-річчю Будинку Максиміліана Волошина у Коктебелі, спрямовані на забезпечення збереження унікальної колекції Будинку-музею Максиміліана Волошина та його розвиток як Міжнародного культурного центру, створення умов для забезпечення роботи музею на рівні сучасних технологій музейної справи, використання його наукової та матеріально-технічної бази для проведення заходів міжнародного рівня.

Джерело: “День”