Церква свТрійці

Церква свТрійці

Розмір зображення: 800:531 піксел

Колочава-Горб. Церква Св. Трійці, 1922 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 707.

Колочава-Горб

Церква св. Трійці. 1928. (УПЦ)

Роком спорудження дерев’яної церкви вважають 1928 p., коли в село прийшов ієромонах Гермоген (Скундзяк), який організував будівництво храму і став у ньому першим священиком.

Будівничим церкви був відомий майстер з Міжгір’я Василь Карпаті (Карпа) – родоначальник династії знаних в околиці майстрів. Помічниками були місцеві люди Воринка, Ковач, Мотичка. Виконання проекту приписують російському інженеру-емігранту. Землю для храму виділили Олексій Беля, Олена Кливець, Федір Ковач, а кошти зібрали серед селян. Церкву поштукатурили за ігумена Нестора. Кураторами були вже згаданий О. Беля, Федір Воринка, Василь Шандор.

Іконостас новий, вкритий новою позолотою. У 1973 р. Іван Андрішко розмалював церкву всередині.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 706.