Бодачівка с

Історичні адміністративні поділи

Нині північна частина с.Колодіївка. Народний переказ, записаний в 1868 р., говорить, що тут жив колись татарин-розбійник Богдишхан і від того місце прозвалося Богдишівкою. В документах село згадується з 1615 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения о приходах и церквах Подольской епархии: Ушицкий уезд. – Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1916 г., т. 12]

Церква Знесіння збудована у 1824 р. на новому місці – кам’яна. У 1881 р. її середня частина рухнула. Був план збудувати нову церкву на її місці [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 926 – 927]. Церква Знесіння кам’яна будувалась в 1799 – 1824 рр. як спільний для Бодачівки та Колодіївки храм. В 1838 р. під час землетрусу розтріскалися стіни та склепіння. 16.05.1881 р. ця церква завалилася [Сецинский Е.И. Исторические сведения о приходах и церквах Подольской епархии: Ушицкий уезд. – Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1916 г., т. 12].

Церква св.Василя Великого збудована у 17 ст. – дерев’яна триверха; розібрана у 1824 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 926 – 927]. Церква св.Василя Великого відома з 1717 р. В 1739 р. була дерев’яна убога, крита соломою; дзвіниця стояла окремо від церкви. В 1747 – 1748 рр. збудована нова триверха дерев’яна споруда. В 1790 р. окремо від церкви збудована кам’яна дзвіниця. В 1791 р. церква була ветха, не надавалася до ремонту. В 1800 р. дерев’яну споруду продали в Бесарабію [Сецинский Е.И. Исторические сведения о приходах и церквах Подольской епархии: Ушицкий уезд. – Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1916 г., т. 12].