Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Розмір зображення: 800:649 піксел

Дерев’яна церква св.Іллі 1682 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 153].

Церква св. пр. Іллі / св. Йосафата

Найдавніші згадки про церкву датуються 1673 р. 1 У 1682 р. збудована нова дерев’яна будівля і ериґована парафія коштом дідички Анни з Шуйських Русецької, жінки Стефана Русецького, каштеляна мінського. 2 В акті візитація 1726 р. про неї сказано: “Дерев’яна, ще не стара, на верху церкви хрестів три, тобто на церкві два і на дзвіниці, на бабинці сформованій, один. Дах всюди ґонтовий”. 3 У 1783 р. додаткові надання церква отримала від дідича Мартина Хоцишевського. 4 З 1875 р. – православна. Ремонтована у 1906-1912 рр. 5 Після першої світової війни перетворена на костел Най-святішої Марії Панни, королеви Польщі. 6 У 1936 р. дахи церкви вкриті бляхою. 7 У 1949 р. добудовано захристію. 8

Розташована при сільській дорозі. Дерев’яна зрубна будівля. Складається з квадратової нави, до якої з північного сходу прилягає вдвічі менший гранчастий вівтар, а з південного заходу – вужчий квадратовий в плані бабинець. Нава і вівтар вкриті спільним дахом, що над вівтарем переходить у п’ятисхилий, з високою сиґнатуркою на гребені. Над бабинцем здіймається ярус стовпової вежі-дзвіниці, вкритий пірамідальним наметовим дахом з широким окапом. В інтер’єрі приміщення перекриті пласкими стелями. При південно-західній стіні нави влаштовані невеликі хори. З внутрішнього вистрою збереглися вівтарі і ікони XVII-XIX ст.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 334.