2008 р. Фундамент віднайшли під час реставрації храму

Фундамент вівтарної частини церкви XVІ ст. віднайшли під час реставрації храму на Волині. Дата: 11.12.2008

Під час реконструкції нижнього храму Благовіщенського собору в Ковелі (Волинська область) розкрили старі підмурівки вівтарної частини та місця навколишніх поховань стародавнього храму кінця XV-початку XVІ ст. На місці археологічних знахідок настоятель парафії протоєрей Василь Мичко з місцевими священнослужителями відслужив панахиду та молебень за живих.

Міська влада Ковеля та громадськість вирішили законсервувати артефакти та встановити на місці знахідок діораму під склом з підсвіткою.

За інформацією прес-служби Волинської єпархії УПЦ КП, церкву Благовіщення побудували ще до заснування Ковеля, коли на його місці знаходилося село Ковлє. Власником села був князь Сангушко. Саме на його кошти побудували храм – найімовірніше, 1505 року.

Новий храм Благовіщення, який мав статус соборного, в Ковелі на місці старої церкви звели 1848-1877 роках. 1961 року цей храм перетворили в спортивний зал. 1992 року приміщення храму передали православній громаді та відновили у ньому богослужіння.