Церква св. Трійці

Перші згадки про місто, яке тоді називалося Щекарів, є у “Літописі Руському” під 1219 р. 1 Можна припустити, що вже в той час в місті існувала церква. У 1542-1544 рр. в місті збудовано муровану церкву св. Трійці, яка отримала привілей від польського короля Сіґізмунда II Августа. 2 В люстрації 1564 р. згадується “піп троєцький”. 3 У документах 1573 р. згадуються місцеві священики Теодор і Василь, а у 1633 р. – священик Василь Черникевич. 4 8 травня 1636 р. польський король Владислав IV видав розпорядження для комісарів, що розглядали справи поділу церков між унітами і дизунітами, про справедливий їх розподіл. 5 Ймовірно, він не був виконаний, бо, як подає запис 1638 р. в актових книгах Холмського гродського суду, священик місцевої і тарногорської церкви Григорій Гочевич вигнаний з церкви дизцунітами, що захопили її. 6 Мабуть через це вигнання священика не була оплачена робота красноставського маляра Яцка Васильовича Ґребенецького, що розписав міську церкву 1635 р. 7 Акт візитації 1741 р. подає опис: “Церква мурована, в дахах новозре-парована, з двома дверима – з присінку і нави”. 8 У 1717 р. при церкві існував монастир, заснований Андрієм Ціхановським. 9 Ця церква згоріла у 1812 р., а парафія була ліквідована і приєднана до села Стужиці. 10

1. Літопис руський. За іпатським списком переклав Л. Махновець. – Київ, 1989. – С. 377.

2. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. Красноставский уезд. // ХВЕВ, 1891. № 14. – С. 220-221; Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 303.

3. Жерела до історії України-Руси. – Львів, 1900. – Т. З. – С. З.

4. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источниками – Вильна, 1899. Т. 1.

5. Sosna G. Bibliografia parafii prawosławnych na Białostocczyźnie. Część chronologiczna. – Białystok, 1985. – S. 13.

6. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXIII. – Вильна, 1896. – С. 155.

7. ЦДІА, фонд 201, опис 46, справа 205, аркуш 161а.

8. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 772, а. 112.

9. ХЦЖ, 1913. 4. 4. – С. 102.

10. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1890. Т. 2. – S. 457.