Костел Воздвиження

Huta Krzeszowska – par. Podwyższenia Krzyża Świętego

ul. Ks. Mulawy 1, Huta Krzeszowska, 37-413 Harasiuki,

Proboszcz: ks. Adam Siedlecki (1957-1982-1991)

Wikariusz: ks. Andrzej Dzido (1976-2002-2005)

Do parafii należą miejscowości: Gózd Huciański, Huta Krzeszowska, Huta Nowa, Huta Podgórna, Huta Stara, Leśnictwo Osada, Maziarnia, Pęk, Szeliga, Żuk Nowy, Żuk Stary.

Odpust: niedziela po Podwyższeniu Krzyża Świętego

Liczba mieszkańców: 2430

Historia parafii:

Parafia erygowana w r. 1776. Poprzednio miejscowość należała do parafii Krzeszów. Uposażona przez Zamoyskich (ziemia, drzewo opałowe). Początkowo należała do dekanatu tarnogrodzkiego, a następnie do biłgorajskiego.

Dzieje Huty Krzeszowskiej są ściśle związane z patriotycznymi zrywami narodowymi. W r. 1863 miały tutaj miejsce 3 większe potyczki oddziałów powstańczych (Z. Czechowskiego, gen. Jezierańskiego i Krysińskiego). Śladem tego są groby powstańcze na cmentarzu parafialnym. Liczne ofiary pochłonęła II wojna światowa. 15 IX 1939 r. został zastrzelony przez Niemca proboszcz, ks. Antoni Czamarski. W czasie wojny wieś była rejonem działań licznych oddziałów partyzanckich.

Kościół parafialny, pw. Podwyższenia Krzyża Św., wzniesiony w r. 1766 z fundacji Teresy z Michowskich Zamoyskiej wojewodziny lubelskiej. Restaurowany i powiększony w 1882 r. (przedłużony), z tegoż czasu obecna polichromia. W r. 1949 zmieniono pokrycie dachu z gontów na blachę.

Orientowany. Drewniany, konstrukcji zrębowej, oszalowany, na kamiennym podmurowaniu z gontowym fartuchem. Nawa prostokątna, czteroprzęsłowa, z prezbiterium jednoprzęsłowym zamkniętym trójbocznie, przy którym od strony północnej i południowej zakrystia i skarbczyk. Przy nawie od strony zachodniej obszerny babiniec z kruchtą zapewne z r. 1882, druga kruchta od południa. Wewnątrz pozorne sklepienia kolebkowe wsparte na trzech parach słupów, między którymi arkadowe otwory. Belka tęczowa profilowana z krucyfiksem barokowym z w. XVIII. Chór muzyczny wsparty na dwóch słupach, o parapecie ukośnie wysuniętym po bokach. Zachowana pierwotna więźba dachowa. Dachy dwuspadowe o trzech kalenicach z wieżyczką na sygnaturkę nad nawą, niegdyś pobite gontem, obecnie kryte blachą; nad zakrystią i skarbczykiem pulpitowe, nieco podwyższone.

Ołtarze rokokowe z 4. ćw. w. XVIII. Główny, drewniany, z czterema kolumnami, ozdobiony rzeźbami Matki Bożej Bolesnej i św. Jana Ewangelisty oraz z obrazem Chrystusa Ukrzyżowanego (niegdyś na zasuwie obraz Przemienienia Pańskiego), św. Weroniki w zwieńczeniu, przemalowanymi; tabernakulum o lustrzanej nastawie. Dwa ołtarze boczne przy tęczy: lewy z obrazami Matki Boskiej Niepokalanie Poczętej na blasze z w. XVIII, w rokokowej sukience, św. Wawrzyńca na zasuwie z w. XIX, św. Teresy Karmelitanki w zwieńczeniu z w. XVIII; prawy z obrazami z w. XVIII: św. Mikołaja, św. Antoniego na zasuwie i św. Kajetana w zwieńczeniu. Ambona, chrzcielnica i organy rokokowe z 4. ćw. w. XVIII. Ławki i konfesjonały zostały wykonane po II wojnie światowej.

Dzwonnica zapewne współczesna z kościołem, restaurowana w XIX w. Drewniana, konstrukcji zrębowo-słupowej, oszalowana. Kwadratowa. Dwukondygnacyjna, pomiędzy kondygnacjami daszek okapowy, u dołu fartuch. Dach namiotowy (pokryty blachą w r. 1971). Wewnątrz w dolnej kondygnacji zachowane fragmenty polichromii m. in. Matka Boska z Dzieciątkiem, Chrystus jako Sędzia, o tradycji barokowej zapewne z 1. poł. w. XIX. Antepedium będące zarazem epitafium Teresy z Głębockich Lipskiej (zm. w r. 1835), zniszczone i przemalowane z postaciami św. Teresy, św. Kajetana, anioła, żebraka i Okiem Opatrzności. Rzeźba św. Jana Nepomucena z w. XIX ludowa.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kapliczki z w. XIX i XX, Drewniane.

1. Kwadratowa, z trzech stron oszalowana, daszek namiotowy, gontowy. Wewnątrz rzeźba św. Józefa rokokowa z przełomu w. XVIII/XIX.

2. Wewnątrz rzeźba św. Tekli (Barbary?) rokokowa z przełomu w. XVIII/XIX.

3. Wewnątrz rzeźba Chrystusa Frasobliwego z w. XIX, ludowa.

2 kapliczki w Hucie Nowej (jedna bardzo ciekawa, drążona w pniu drzewa).

C. Cmentarz parafialny, o pow. 1,29 ha, ogrodzony metalowymi przęsłami

D. Miejscowości wchodzące w skład parafii: Gózd Huciański, Huta Krzeszowska, Huta Nowa, Huta Podgórna, Huta Stara, Leśnictwo Osada, Maziarnia, Pęk, Szeliga, Żuk Nowy, Żuk Stary.

Odpust: Podwyższenia Krzyża Św. (niedziela po 14 IX).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 9.15, 11.00

Księgi metrykalne:

chrztów: od r. 1826

małżeństw: od r. 1826

zmarłych: od r. 1826

Kronika parafialna: 1991

Lista proboszczów: ks. Maciej Hraczyński (1826 – 1838), ks. Franciszek Herman (1838 – 1852), ks. Marcin Stefański (1852 – 1854), ks. Tomasz Petrykowski (1854 – 1857), ks. Jan Pawełkiewicz (1857 – 1868), ks. Seweryn Waszkiewicz (1868), ks. Leon Dwarficki (1868 – 1870), ks. Ludwik Szumiata (1870 – 1876), ks. Leonard Puczkowski (1876 – 1901), ks. Stanisłąw Rybka (1901 – 1911), ks. Gronkowski (1911), ks. Stanisław Kiebasiński (1911 – 1916), ks. Józef Sławiński (1917 – 1920), ks. Antoni Czamarski (1920 – 1939), ks. Koziołkiewicz (1939), ks. Dominik Małek (1939), ks. Antoni Skrzypkowski (1940 – 1943), ks. Wiktor Pomarański (1943 – 1947), ks. Antoni Mulawa (1947 – 1988), ks. Stanisłąw Mizak (1988 – 1989), ks. Stefan Wronikowski (1989 – 1991)

Powołania z terenu parafii: ks. Ryszard Hodara (saletyn), ks. Tadeusz Skakuj (archidiec. lubelska), dn Ryszard Bednarz (OFM), s. Katarzyna Frąk (FMM), s. Dorota Ostolska (FMM), s. Zofia Pawęzka (OCPA)

Księża pochowani na miejscowym cmentarzu: ks. Leonard Puczkowski, ks. Antoni Czamarski

Liczba katolików: 2400

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Hucie Krzeszowskiej, Szkoła Podstawowa w Hucie Krzeszowskie, Szkoła Podstawowa w Goździe Huciańskim