2008 р, У Погребищенському районі Вінничини згадували видатного земляка – графа Ігнатьєва

Дата: 17.03.2008

З 29 лютого по 3 березня на території України проходила міжнародна науково-практична конференція, присвячена 130-річчю звільнення Болгарії від турецького панування та увіковічення пам’яті героїв Плевни та Шипки. Гідно ввійшов в історію українського, болгарського та турецького народів дипломат, політичний діяч і воєначальник Російської імперії 19 століття Микола Ігнатьєв. Саме тому другий день конференції присвятили цій визначній особистості.

1 березня делегація, до складу якої увійшли представники болгарського та російського посольств, науковці й письменники, відвідала Погребищенський район, де в свого часу проживав граф Ігнатьєв.

Другий день міжнародної конференції для її учасників розпочався із знайомства з Погребищенським районом – краєм, який і до сьогодні зберігає пам’ять про видатного дипломата, політичного діяча, воєначальника російської імперії 19 ст. – графа Ігнатьєва. Окрім представників місцевої та обласної влади, науковців із Києва, участь у конференції взяли і радник посольства Росії в Україні та надзвичайний і поважний посол Республіки Болгарія з делегацією.

3 березня болгарський народ відзначає річницю звільнення від 500-річного Османського іга. Значну роль у визвольній боротьбі відіграв графа Ігнатьєв, який став національним героєм Болгарії. З Україною графа поєднує село Круподеринці, куди він на початку 1890 року переїхав жити з родиною. Саме сюди в другій половині дня завітала поважна делегація. Гостей зустрічали хлібом-сіллю: у місцевих жителів про родину Ігнатьєвих лише приємні спогади.

Окрім слави добрих поміщиків, граф Ігнатьєв залишив по собі в Круподеринцях ще й чимало культурних пам’яток. Найперше делегація відвідала церкву-мавзолей. За радянських часів споруда використовувалася під зерносховище. У 1950-х завдяки місцевому священику, прихожанам та спонсорській допомозі Болгарії у храмі відновлено богослужіння. Ось тільки дзвіниця безповоротно втрачена. Дзвона, якого тягнули на неї сто пар волів, комуністи розбили вщент.

Ще одна пам’ятка архітектури – триповерховий млин-круподерка, збудований коштом графа – теж знавала кращі часи. Нині млин не працює. Єдине, що уціліло без змін – це масивна кам’яна брила у церковному дворі – своєрідний пам’ятник сину та зятеві графа, які загинули у Цусимському бою. Кінцевим пунктом слідування екскурсійної групи стало помешкання Ігнатьєвих.

Нині в двоповерховому приміщенні, що є пам’яткою архітектури, розташувалася початкова школа. Посол Болгарії разом із делегацією подарував школі телевізор. А мешканцям Круподеринців подякував за збереження духовної історичної пам’яті. Болгарський посол Дімітр Владіміров також зазначив: болгари і надалі допомагатимуть місцевим жителям підтримувати історичні споруди в належному стані. Втім, пам’ятки буде збережено, якщо житиме село.

Наразі люди мріють про газ та вмілого господаря. Адже графський водяний млин можна використовувати і нині. Бракує лише мудрої голови.