1840-і рр. Панорама

1840-і рр. Панорама

Сажин Михайло Макарович (нар. не пізніше 1818 – 1885).

Церква св. Андрія Первозванного. Кінець 1840-х pp.

Папір, акварель. 35,5: 27,7. Державний музей українського образотворчого мистецтва УРСР, Київ.

Показано одне з найкращих місць Києва – Андріївську гору, на якій, за літописною легендою, побував апостол Андрій і передбачив заснування великого міста. В центрі композиції – збудована в 1747-1753 pp. за проектом В. Растреллі царська Андріївська церква. її будівництво звершилось під керівництвом московського архітектора І. Мічуріна. Від Андріївської церкви, з Старого міста на Поділ, веде Андріївський узвіз (колишній Боричів). Ліворуч, на тлі Дніпра, – Покровський собор з дзвіницею, праворуч від нього – церква Різдва, змурована в 1810-1814 pp. за проектом А. І. Меленського і відома тим, що в ній 7 травня 1861 р. відбулася громадська панахида над тілом Т. Г. Шевченка, після чого труну пароплавом відправили до Канева. Праворуч від Андріївської церкви – церква Трьохсвятительська, собор і дзвіниця Михайлівського монастиря, Десятинна церква.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 129.