2008 р. На Андріївському узвозі хочуть побудувати готельно-розважальний комплекс

Дата: 06.03.2008

Вчора на засіданні містобудівної ради столиці пропозиція забудови Андріївського узвозу, 14-16 на замовлення ПП «Маркон» викликала скандал. Згідно з пропозицією приватного підприємства, на цій території планується розмістити 7-11-поверховий готельно-розважальний комплекс з вбудованими приміщеннями і паркінгом, передає кореспондент «Главреда».

Запропонований готельний комплекс граничить з уже затвердженим торговим комплексом «Андріївська плаза», відстань між ними становить сiм метрів. За словами архітекторів, лише цей факт є грубим порушенням будівельних норм, не кажучи про цілу низку грубих помилок, допущених при проектуванні, зокрема, недотриманні інженерного аспекту. В даний момент це місце порожнє, раніше на ньому містилося кафе.

Проектанти пообіцяли віддати три поверхи будівлі художникам під галереї, решту частини відвести під готельний комплекс. Запропонований проект викликав критику у деяких архітекторів. Зокрема, екс-головний архітектор Києва Микола Жариков звернув увагу на підпис начальника міського управління охорони культурної спадщини Руслана Кухаренка, який стоїть на дозволі, необхідному для подальшого будівництва.

«Поки на Андріївському узвозі захоплюють приміщення, безчинствують рейдери і відбуваються найнезбагненніші речі, можновладці не реагують. Ось вам черговий приклад», – сказав Жариков.

«Такий могутній готель на Андріївському узвозі стояти не може. Це не вписується в жодну стилістику, хоча її давно вже не існує», – сказала член містобудівної ради Лариса Скорик. На її думку, на цьому місці може бути готель у чотири поверхи на 35- 40 місць, або ресторанно-готельний комплекс. Також архітектори вважають, що найголовніше – це екологічна ситуація території, оскільки під горою проходять підземні води і подібна будівля може порушити їх відхід.

На думку головного архітектора міста Василя Присяжнюка, даний проект необхідно допрацьовувати, враховуючи історичний рельєф місцевості, техніку пожежної безпеки. Він також вимагає надати документи існуючої і запроектованої забудови.

Джерело: “День”