Володимир Могилевський

Альтанка, 1897 – 98 рр.

(архіт.).

У невеликому сквері біля підніжжя платформи Андріївської церкви. Збудована коштом купця й мецената В. Кокорєва одночасно з альтанкою на схилах Володимирської гірки біля фунікулера. Проект альтанки та її виготовлення з металу здійснила варшавська фірма «Гостинський і К°». Плани, креслення з нівелювання ділянки виконував цивільний інж. Є. Єрмаков, він же керував і будівництвом. Альтанка шестигранна у плані, силуетом нагадує китайську пагоду, схожість з якою визначають загнуті догори звиси наметової покрівлі, увінчаної гостроверхим ліхтарем з прапорцевим флюгером. Точно віднайдені масштабні співвідношення з навколишньою забудовою й рельєфом, лаконічний і виразний силует, ажурність орнаментального й геометричного декору (ґрат огорожі й ліхтаря) дозволили органічно вписати споруду на п’ятачку скверу.

Киевлянин. – 1896. – 12 дек. – № 313; 1898. – 19 мая. – № 137; 21 июня. – № 169.