Марія Кадомська, Наталія Кондель-Пермінова

443.16. Приймальний покій (амбулаторія), 1907 (архіт.).

У східній частині комплексу інституту, поруч із житловими будинками № 3 і 4. Збудований за проектом арх. В. Обремського. Призначався для медичного обслуговування студентів і співробітників КПІ.

Триповерховий, цегляний, у плані близький до квадрата. Дах вальмовий, з бляшаним покриттям.

Архітектурне вирішення стилістично пов’язане з головними спорудами комплексу. Композиція чолового фасаду (звернений до дороги, що веде від станції метро до головного корпусу) асиметрична, зі зміщенням сходового вузла до лівого флангу. Вхід підкреслено портиком з трикутним напівфронтоном і розкріповкою з аттиком нагорі. Площини фасадів розчленовані лучковими (перший поверх) і прямокутними здвоєними вікнами, обрамленими лопатками. Цегляний архітектурний декор складають підвіконні вставки, орнаментовані міжповерхові гурти й розвинений вінцевий карниз.

Будинок – невід’ємна складова ансамблю КПІ.

Центральний державний архів-музей літератури та мистецтва України, ф. 305, оп. 1, спр. 7.