Галина Мостова

459.3. Житловий будинок кін. 19 – поч. 20 ст., в якому містилася редакція «Киевской газеты» (іст.).

Вул. Пушкінська, 11-а. На червоній лінії забудови вулиці.

Чотириповерховий з напівпідвалом, цегляний, пофарбований, у плані Г-подібний з проїздом на подвір’я у правому фланзі чолового об’єму.

Вирішений у стилі історизм з елементами неоренесансу.

1900–01 в будинку містилася редакція «Киевской газеты» – літературно-політичної і громадської щоденної газети лівого напряму. Виходила російською мовою у 1900–05, мала ілюстрований додаток. Редактор О. Ігнатьєв, видавці В. Бублик, М. Федоров (Соловцов). З лютого 1900 редактор, з грудня 1900 до червня 1901 редактор і видавець Федоров Микола Миколайович (театральний псевдонім – Соловцов; 1857–1902) – актор, режисер, антрепренер, організатор першого російського стаціонарного театру в Києві «Соловцов», один із засновників Київського літературно-артистичного товариства. З червня 1901 редактор А. Френкель.

Готувалася в друкарні Г. Розенберга (сучасна вул. Червоноармійська, 10), з № 41 – у друкарні С. Кульженка (вул. Пушкінська, 4; обидва будинки не збереглися). Матеріали поділялися за рубриками: «Політичний огляд», «Міська хроніка», «Судова хроніка», «Загальноросійські вісті», «Провінційний літопис», «Театр і музика», «З поточного друку», «Довідки», «Залізничні новини». Автори публікацій підписувалися переважно псевдонімами.

У газету дописували: С. Бердяєв (С. Б.; Старый театрал); С. Гусєв (Мистер Доррит); О. Ертель; О. Ігнатьєв (Альф); М. Кисельов (Челдон); Г. Клепацький (Дон Базилио); М. Комаров (Комар); В. Короленко (Обыватель, Прохожий); І. Левінський (Гарольд); Т. Локоть (Черниговец); О. Мартинов (Пикер, А. М.); К. Оберучев; Т. Щепкіна-Куперник; Л. Юркевич (Пьер).

Спочатку редакція містилася в чоловому об’ємі, з грудня 1900 – у дворовому (колишній № 11-б), з 1 січня 1902 на вул. Володимирській, 34.

У кін. 19 – на поч. 20 ст. в будинку проживав громадсько-політичний діяч Є. Гарнич-Гарницький (див. ст. 459.5 і 459.19).

Література:

Дей О. І. Словник українських псевдонімів та криптонімів (XVI–XX ст.). – К., 1969; Киевская газета. – 1900–1901; Масанов И. Ф. Словарь псевдонимов русских писателей, ученых и общественных деятелей: В 3 т. – М., 1956. – Т. 1; 1957. – Т. 2; 1958. – Т. 3.