Михайло Дегтярьов

Будинок митрополита, 1840 р.

(архіт.).

Єдина споруда, що збереглася від архітектурного комплексу колишньої Голосіївської пустині (монастиря), яка міститься в центрі Голосієва, на мальовничій, вкритій лісом, місцевості. Зведення митрополичого будинку належить до часу найінтенсивнішої забудови і благоустрою пустині, коли вона перетворюється на літню резиденцію митрополита (1837 – 57) Філарета (Амфітеатрова; 1779 – 1857). На його замовлення проект будинку був складений київським єпархіальним арх. П. Спарро, споруду зводили під керівництвом підрядчика К. Іванова.

Одноповерховий, цегляний, у плані прямокутний (близький до квадрата), зі складною системою внутрішнього планування. Окремі приміщення відводилися під кабінет митрополита, їдальню, опочивальню, вітальню, гардероб тощо. У південно-східній частині будинку було розміщено домову церкву в ім’я св. Іоанна Багатостраждального. Головний західний фасад фланкують ризаліти з трикутними фронтонами, центральну частину фасаду декоровано фронтоном кілеподібної форми. У кін. 19 ст. з півночі до будинку зроблено прямокутну в плані прибудову.

Споруда є оригінальним зразком цивільної архітектури серед. 19 ст.

У радянський час будинок було передано сільськогосподарському інституту, в 1993 р. повернуто церковній громаді, яка здійснила ремонтно-відбудовні роботи, відродила домову церкву.

ЦДІАУ, ф. 128, оп. 1 (заг.), спр. 487, 966, 1146, 1539, 1764 – 1767, 1794, 1950, 1991, 1993, 2050, 2072, 2084, 2097, 2144, 2189, 2223, 2224, 2550, 2614, 2646, 2995, 2996. 3115; оп. 2 (заг.), спр. 134, 257, 260, 280, 373; оп. 3 (заг.), спр. 781; оп. 1 (благочин.), спр. 3467;

РДІА (Санкт-Петербург), ф. 799, оп. 33, спр. 609;

Болховитинов Е. Киево-Печерская лавра с присовокуплением разных грамот. – К., 1847;