Церква Покрови

Церква Покрови

Кам’яна прямокутна у плані, зведена в 1848-1850 рр. на території Голосіївської пустині Києво-Печерського монастиря. Храм споруджений митрополитом Філаретом Амфітеатровим під час відродження пустині після запустіння внаслідок секуляризації монастирських земель 1787 р. Південний вівтар присвячувався Василю Великому та Іоанну Золотоусту, також у храмі був вівтар на честь Іоанна Сочавського. Проект церкви в перехідних формах від класицизму до псевдоросійського стилю розробив єпархіальний архітектор П. Спарро. Тиньковані фасади мали стриманий декор. Західний фасад, прикрашений трикутним фронтоном, завершувався одноярусною дзвіницею з наметом, маківкою і кокошниками. Головна церковна баня стояла над вівтарною частиною. Розташовувалась на гранчастому у плані барабані із закомарами, завершувалась ліхтарем і маківкою. Чотири бічні входи в північній та південній стінах прикрашались портиками з трикутними фронтонами. Інтер’єр церкви прикрашав двоярусний іконостас.

Усі храми пустині більшовики закрили в 1927 р. Поволі монастирські споруди почали розбирати на цеглу. Остаточно пам’ятку зруйнували в 1950-60-х рр.