Сергій Верговський

2003 р. Звід пам’яток Києва

297.6.2.1. Гумно – (с. Ларинівка) поч. 20 ст., з овином – (с. Араповичі) 18 ст., Новгород-Сіверський р-н, Чернігівська обл. (архіт.).

Гумно – клуня для зберігання всього запасу збіжжя та його поступового обмолоту після додаткового підсушування снопів в овині.

Стіни зрубні. «Ключі» спираються на стіни, ощіп, яким обв’язано три пари сох і верхній прогін, спертий на врубані в ощіп короткі підсішки («чепілки»). Дах критий соломою, в’язаною до лат тичками колосом донизу.

У глибині гумна, над обкладеним деревом підвалом («походом») з курною купольною піччю, встановлено рублену з соснового кругляка клітку овина без стелі, з підлогою (щоб не висипалося зерно) і продухами попід стінами для проходу гарячого повітря з «походу» і колосниками для снопів. Снопи завантажувалися крізь отвір, обернений до току. Над отвором на зрубі – гніздо для ікони, яка освячувала процес сушіння й обмолоту хліба.

Будівля характерна для північних районів Чернігівщини.