2003 р. Правобережне Полісся

Сергій Верговський

297.6.3. Правобережне Полісся 17–20 ст. (архіт.).

Займає центральну частину експозиції. Налічує 28 споруд, згрупованих за будівельними типами. Незважаючи на спільність будівельних традицій і матеріалів (зокрема, немащених рублених стін та дощаних покрівель), кожна споруда вирізняється своєрідністю.

Складність будівельних традицій полягає у співіснуванні найархаїчніших рис народного будівництва з традиціями пізніших часів. Дерев’яні стіни, поширені у всіх спорудах, зведені по сохах взаміт і зрубом. Останній існує в численних різновидах: без врубок – в’язаний на кілках, в’язаний круглими врубками, врубками «зі щоками», «в кань», «у замок».

Зруб застосовується в конструкції стін й дахів. Зрубний дах зустрічається у двох варіантах – двосхилим накотом і шатром. Сошні дахи побутують у всіх функціональних типах будівель, включаючи житло, тут вони співіснують з традицією дахів на кроквах, яка є панівною в інших регіонах.

Етапи розвитку народного житла простежуються від первісного куреня з центральним вогнищем до однокамерних хат з курними печами. Зберігаються різні варіанти прибудови до хати комор і сіней. Хати, стебки, токи й хліви з дахами на підсішках-«дідках» споріднені за архітектурою з маловивченими храмами, в яких основою шатрових верхів є центральний масивний підсішок-«король».