2003 р. Лівобережне Полісся

Сергій Верговський

297.6.2. Лівобережне Полісся, 18 – поч. 20 ст. (архіт.).

Займає східну частину комплексу. Налічує одинадцять пам’яток: садибу та окремі господарські будівлі. Експозиція не завершена, передбачається добудувати ще дві садиби та храм з дзвіницею.

В усіх типах будівель найхарактернішим для цього регіону є зрубні стіни хати, мащені рудою глиною, вітряки, згруповані на пагорбах навколо села, та високі зрубні храми, що домінують над усіма будівлями. Сошні хліви й клуні зберігають архаїчні прийоми каркасного будівництва з сохами й присохами без підкосів, закопаними у землю.

Всі будівлі мають чотирисхилі дахи, криті соломою, з м’якими гребенями.

Лісяні стіни хлівів, клунь і тини типові для Подесення.

У зрубах простежуються всі відомі техніки в’язання вінців. Давня розвинена культура зрубу позначилася на вітряках-кругляках, виведених восьмериками, на храмах чи оборонних вежах. Для традиційних храмів регіону характерні дуже високі стіни та могутні зрубні бані, що є вершиною розвитку традиційного храмобудування в Україні.