2009 р. Археологи перериють Контрактову площу у Києві

Дата: 13.12.2009

Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Київської міської державної адміністрації має намір провести археологічні дослідження до реконструкції Контрактової площі для визначення можливості створення підземного музею археології. Про це повідомив виконуючий обов’язки начальника управління Сергій Броневицький. “Під час виконання проектно-пошукових робіт планується провести археологічні дослідження, які дадуть відповідь на питання, в якому вигляді можна зробити музей археології”, – сказав Броневицький.

Він підкреслив, що тільки результати досліджень дозволять визначити найбільш оптимальний варіант освоєння підземного простору під Контрактовою площею, виходячи із загального стану археологічних знахідок та їх цінності.

Разом з тим Броневицький повідомив, що в управління не надходили пропозиції від будь-яких наукових установ та інститутів про створення підземного музею археології під площею. Проте під час розгляду концепції реконструкції площі управління вивчає таку можливість.

Крім того, Броневицький відзначив, що реконструкція площі буде розподілена на черги. В рамках 1 черги планується заміна інженерних комунікацій, реконструкція проїжджої частини і тротуарів, впорядковування місць торгівлі, реставрація фасадів будівель і додаткове озеленення площі.

Більш трудомісткі і витратні роботи – відновлення комплексу будівель Контрактового будинку за проектом шотландського архітектора Вільяма Гесте і створення музею археології – будуть віднесені до 2-ої черги.

В цілому Броневицький припустив, що весь комплекс реконструктивних робіт на площі займе 5-7 років. При цьому він прогнозує затвердження концепції реконструкції Контрактової площі містобудівною радою Києва у грудні, після чого почнуться проектні роботи.

Нагадаємо, Центр археології Києва Інституту археології НАНУ виступає за створення підземного музею археології під Контрактовою площею під час її реконструкції.

У серпні Київміськадміністрація вирішила реконструювати Контрактову площу і вулицю сагайдачного в Подільському районі до 2011 року. Контрактова площа розташована на Подолі, відома з часів Київської Русі як частина подільського Торжища.

Джерело: “Газета.ua