Анна Звіряка, Ольга Зливкова

523.2. Житловий будинок, поч. 1900-х рр. (архіт.).

Вул. Тургенєвська, 20. На червоній лінії забудови.

Споруджено на замовлення родини Скальковських.

Чотириповерховий на високому цокольному поверсі, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, з виступом з боку двору. Над головним входом – металевий двоскатний піддашок.

Вирішений у формах історизму з використанням ренесансних елементів декору, змодельованих в цеглі та гіпсі.

Чоловий (південно-західний) фасад має симетрично-осьову композицію, підкреслену двома розкріповками під прямокутними аттиками. Фасадна площина, що завершена розкріпованим карнизом, членується прямокутними віконними прорізами, оформленими декоративними сандриками та горизонтальними підвіконними поличками.

Простінки на третьому та четвертому поверхах оздоблено модифікованими пілястрами, на тому ж рівні в розкріповках розміщено балкони. Пілястри, що фланкують фасад, прикрашено декоративним ліпленням з рослинними мотивами.

Дворовий (північно-східний) фасад тридільний, з ризалітом у центрі, де розміщено два великі вікна сходової клітки. Фасад завершено профільованим карнизним поясом.

Будинок – виразний зразок прибуткового будинку поч. 20 ст.

Тепер на першому поверсі – Київський міський психоневрологічний диспансер № 1.