Анна Звіряка, Ольга Зливкова

523.4. Житловий будинок, 1890-і рр. (архіт.).

Вул. Тургенєвська, 30. На червоній лінії забудови.

Триповерховий з підвалом, цегляний, пофарбований, у плані Т-подібний, односекційний. Перекриття пласкі, дах вальмовий бляшаний.

Споруджений у формах історизму з використанням ренесансних елементів декору, змодельованого в цеглі. Чоловий симетричний фасад членується центральною та бічними розкріповками. По осі центральної розкріповки – прямокутний отвір входу, у правій розкріповці – проїзд на подвір’я (тепер закладений). Центральна розкріповка увінчана тридільним фронтоном з віконним прорізом півциркульної форми в центрі, вікна прямокутні та аркові, оздоблені замковими каменями.

Півциркульні вікна третього поверху оздоблено лиштвами та горизонтальними підвіконними нішами. По горизонталі фасад розчленовано гуртами.

Вінцевий розвинений карниз спирається на аркатурний фризовий пояс.

Міжвіконня заповнено простими та рустованими лопатками. У бічних розкріповках на рівні другого поверху влаштовано балкони на два віконні прорізи.

Дворовий фасад – тридільний, з ризалітом в центральній частині. Віконні прорізи – з прямими перемичками. На рівні третього поверху влаштовано балкони. Вінцевий карниз оздоблено кронштейнами.

Споруда – яскравий зразок забудови вулиці кін. 19 ст.

Весь Киев: Адресная и справочная книга на … (1899 – 1915) год. – К., 1899 – 1915.