Анна Звіряка, Ольга Зливкова

523.5. Житловий будинок, 2-а пол. 19 ст. (архіт.).

Вул. Тургенєвська, 32. На червоній лінії забудови вулиці.

Двоповерховий на підвалі, цегляний, у плані Т-подібний, односекційний з виступом з боку двору.

Побудований у формах історизму з використанням ренесансних елементів декору. Перекриття пласкі, дах вальмовий бляшаний. Чоловий фасад має симетрично-осьову композицію, по його центру – головний вхід прямокутної форми, з правого боку – проїзд на подвір’я. Центральну частину підкреслено розкріповкою на один віконний проріз, фланкованою пілястрами. Горизонтальні членування позначено міжповерховим гуртом і вінцевим карнизом, оздобленим поясом модифікованих кронштейнів та дентикул. Вікна прямокутні. На першому поверсі обрамлені лиштвами, верхню частину яких декоровано ліпленням у вигляді рослинних гірлянд, а підвіконні ніші – орнаментом у вигляді мушлів. Вікна другого поверху завершені трапецієподібними сандриками, прикрашеними гірляндами. Простінки містять лопатки, фільонки яких заповнені рослинним орнаментом. На рівні другого поверху два балкони з кованою огорожею.

Дворовий фасад членується центральним ризалітом сходової клітки, фільончастими лопатками, міжповерховим гуртом та прямокутними віконними прорізами з замковим каменем у перемичках.

Будинок – зразок житлової споруди, характерної для 2-ї пол. 19 ст.

Весь Киев: Адресная и справочная книга на … (1899 – 1915) год. – К., 1899 – 1915.