Олександр Тищенко

523.10. Житловий будинок, 1905. (архіт.).

Вул. Тургенєвська, 79. На червоній лінії забудови вулиці.

Зведений на ділянці, яка, ймовірно з 1902, належала дворянинові І.-І. Яворському, з 1910 – генерал-лейтенанту М. Янжулі.

Використовувався як прибутковий. У ньому було по одній одно-, дво- і п’ятикімнатній та три чотирикімнатні квартири.

Триповерховий з напівпідвалом з вікнами у приямку, цегляний, у плані прямокутний. Поздовжня вісь закріплена капітальним муром, що поділяє поверхи на вуличний і дворовий ряди приміщень. На південному фланзі – прямокутний проїзд на подвір’я. Має головну та чорну сходові клітки. Сходи двомаршові, гранітні на металевих косоурах, з металевою ажурною огорожею, яка збереглась і на балконах.

Входи у напівпідвальний поверх через зовнішні сходи у приямках чолового фасаду. Міжповерхові перекриття й балкони – із залізобетонних плит. Дахи двосхилі, вкриті бляхою по похилих дерев’яних кроквах.

Споруджений у модернізованих формах неоренесансу. Рішення чолового фасаду підпорядковане принципам центрально-осьової симетрії. В його центрі – увінчаний трапецієподібним аттиком ризаліт, унизу якого розміщено фланкований рустованими пілястрами портал головного входу, над ним – два півциркульні вікна другого і третього поверхів сходової клітки. Симетрію підкреслюють розташовані обабіч ризаліту балкони (по два на другому і третьому поверхах). Прямокутні віконні прорізи – з підвіконними фільонками та надвіконними замковими каменями.

У простінках кожного поверху розташовані пілястри. Чітке поярусне ордерне членування підсилюють широкі профільовані міжповерхові гурти. Вишуканістю й ретельністю проробки вирізняються декоративні елементи: рустовані пілястри центрального ризаліту, ліплений орнамент в оздобленні підвіконних фільонок другого поверху (рослинний орнамент) і третього (меандр). Мотив меандра використаний і в завершенні будівлі, де ним прикрашено широку стрічку фриза. Тимпан фронтону виділено великою гербовою емблемою. У підвіконній фільонці другого поверху центрального ризаліту – дата спорудження «1905». Спрощений за рішенням тильний фасад прорізано лучковими вікнами й поділено пласкими стрічками міжповерхових гуртів.

У головній сходовій клітці збереглися викладені керамічними плитками підлоги майданчиків. В інтер’єрі квартир залишилися первісні тягнуті карнизи й ліплені плафонні розетки.

Будинок – виразний за стильовою визначеністю зразок середньомасштабної житлової прибуткової забудови міста поч. 20 ст.

Тепер частину приміщень напівпідвалу з боку чолового фасаду займає магазин.

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 2, спр. 2695; Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1906 год. – К., 1906; –…на (1909 – 1915) год. – К., 1909 – 1915.