Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Здобудеш Українську державу
або згинеш у боротьбі за неї!

Богдан Хмельницький

?

Дача (№ 75а)

Лариса Толочко

Дача (№ 75а)

Розмір зображення: 684:338 піксел

460.3. Дача, поч. 20 ст. (архіт.).

Вул. Гамарника, 75-а. З відступом від червоної лінії вулиці. Оточена високими деревами листяних та хвойних порід. 1998 на місці знесеного лівого крила до споруди прибудовано значно більший за розмірами двоповерховий будинок.

Одноповерхова з великим підвалом, дерев’яна (стіни складено з бруса, тиньковано) на цегляному цоколі, у плані прямокутна. Внутрішнє планування коридорного типу. Дах вальмовий, з бляшаним покриттям.

Зведена у формах історизму з елементами неоросійського стилю. Об’ємно-просторове вирішення та внутрішнє планування тяжіють до симетричної класицистичної схеми. Композиційним центром споруди є об’єм відкритої вхідної тераси, завершеної фронтоном, який підтримують різьблені дерев’яні стовпи. На даху обабіч фронтону – дві декоративні маківки. Звис даху периметрально оперізує різьблений дерев’яний підзор (з тильного фасаду зберігся частково). До торців основного об’єму прилягають засклені веранди, у підвіконнях яких – витончені за рисунком та пропорціями дерев’яні вставки.

Споруда – цікавий зразок дерев’яної дачної забудови поч. 20 ст. Тепер – житловий будинок.

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 7, спр. 1579; Пуща-Водица. – К., 1913; Рибаков М. О. Невідомі та маловідомі сторінки історії Києва. – К., 1997.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2003 р., т. 2 (Київ), с. 1026 – 1027.