2003 р. Манеж (№ 25-а)

Тетяна Трегубова

Бульв. Лесі Українки, 25-а. У тилах головного корпусу, паралельно йому.

Побудований для зимових занять з верхової їзди одночасно з облаштуванням відкритого манежу біля північного торцевого фасаду.

Цегляний, тинькований, у плані Т-подібний. Складається з великої зали (94,0 × 20,0 м), перекритої металевими фермами, та приміщень колишніх стаєнь з пласкими дерев’яними стелями (тепер службові). Дахи двосхилі по дерев’яних кроквах: над залою – з металевим покриттям, над стайнями – з шиферним.

Вирішений у стилі неоампір. Поздовжні фасади зали розчленовані ритмом великих вікон з арковими перемичками, окресленими архівольтами з замковими каменями. Міжвіконня рустовані, антревольти, цоколь і широкий фриз мають рівну поверхню.

Будівлю завершує спрощений карниз.

Акцентними елементами на фасадах виступають тамбури: напівкруглі в плані, вхідні – на довгому західному фасаді; прямокутні, з в’їзними арками (тепер закладені) – на торцевих фасадах. Тамбури оздоблені пілястрами стилізованого тосканського ордера.

Фасади колишньої стайні мають утилітарний характер.

Манеж – одна з перших спеціально запроектованих спортивних споруд у Києві.

Тепер спортивний манеж Міністерства оборони України, використовується для проведення змагань і тренувань з різних видів спорту.