Тетяна Трегубова

Генеральний план:

7. Манеж.

8. Пам’ятник О. Суворову.

304. Олексіївське інженерне училище, 1914–18 (архіт., іст.).

Бульв. Лесі Українки, 25, 25-а, 27/2 – пров. Командарма Каменєва, 1, 4, 6.

Комплекс споруд військового навчального закладу зведено за проектом арх. М. Шехоніна під керівництвом інж. І. Лільє. Складається зі споруджених разом головного навчального корпусу і об’єднаного з ним будинку начальника училища (бульв. Лесі Українки, 25), житлових будинків офіцерів (бульв. Лесі Українки, 27/2 і пров. Командарма Каменєва, 4) та сімейних вільнонайманих службовців (пров. Командарма Каменєва, 6), казарми (пров. Командарма Каменєва, 1), манежу (бульв. Лесі Українки, 25-а). У комплексі було також кілька господарських будівель (не збереглися). Будівлі займали північно-західний край Звіринецького пагорба, який входив до еспланади Київської фортеці.

Споруди училища утворюють унікальний архітектурний ансамбль у стилі неоампір, у т. ч. головний навчальний корпус, що стоїть у ряді найкращих архітектурних об’єктів міста поч. 20 ст. Значну цінність має манеж – одна з перших спортивних споруд Києва.

Інженерне училище, назване на честь цесаревича Олексія, функціонувало у 1916–17. Пізніше у ньому містилися Інструкторська школа старшин (1918), Головне військово-шкільне управління Української Держави (1918), Київські інженерні курси РСЧА (1919), з 1922 – Київська об’єднана вища командна школа ім. С. Каменєва.

У повоєнний час під навчальний заклад використовувалися лише головний корпус і будинок начальника, територію навколо яких у 1950-х рр. обнесли огорожею.

1947 ці два будинки передано Київському Суворовському училищу, створеному 24 листопада 1943 у Чугуєві під назвою Харківського. Постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 1992 училище перейменовано на Київський військовий ліцей ім. І. Богуна.

1974 у центрі подвір’я перед головним входом відкрито пам’ятник О. Суворову.