Дача (№ 11)

Олександр Тищенко

Дача (№ 11)

460.11. Дача, поч. 20 ст. (архіт.).

Вул. Червонофлотська, 11. На розі вул. Червонофлотської та 4-ї лінії, з невеликим відступом від червоних ліній забудови. Ділянка огороджена.

Найвірогіднішим часом спорудження слід вважати 1900–01, оскільки перша власниця дачної ділянки 135 М. Козловська в 1901 вже звела тут житлову споруду.

У 1912–14 власницею ділянки значиться К. Пелешенко, 1916 – Ф. Гнойова.

Пізніше будинок зазнав перебудов, на що вказує спрощений торцевий фасад з боку 4-ї лінії, відмінний від фасаду вздовж вул. Червонофлотської.

Одноповерховий, дерев’яний (стіни складено з бруса, ззовні обкладено цеглою), у плані прямокутний зі зрізаним наріжжям. Дах вальмовий, з тимчасовим рубероїдним покриттям. Внутрішнє планування коридорного типу, додаткові входи розташовано у бічних частинах дворового фасаду й торця.

Первісний головний вхід на зрізаному наріжжі (тепер закладений) підкреслено цегляним ганком.

Вирішений у формах історизму. Фасад з боку вул. Червонофлотської зберіг характер первісного оздоблення. Його прорізано ритмом обрамлених лиштвами й акцентованих клинчастими перемичками вікон видовженої форми.

Розміщені у простінках вузькі лопатки прокреслено глибоким горизонтальним рустуванням. Стіну завершує антаблемент, найвиразнішою частиною якого є дещо задрібнений аркатурний фриз.

Значно простіший вигляд має фасад торця вздовж 4-ї лінії. Його прорізано трьома великими квадратними вікнами з добре збереженими рамами і виразним сітчастим заскленням. Простінки підкреслено вузькими гладенькими лопатками, лінію фриза – сухариками.

Ганок первісного головного входу має три півциркульні арки, на які спирається масивний антаблемент, наріжний бік якого увінчує трикутний фронтон. Ефектним тлом для нього слугує розміщене позаду високе завершення у вигляді встановленої на призматичному підбаннику шатрової маківки зі шпилем, що домінує в композиції будівлі. Дворовий фасад і торець мають спрощений утилітарний характер.

Будинок являє цінність як зразок невеликої первісної дерев’яної забудови Пущі-Водиці з яскравим архітектурним вирішенням.

З 1990-х рр. використовується під житло.

Література:

ДАКО, ф. 1260, оп. 3, спр. 610; Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1906 год. – К., 1906; – … на 1909 год. – К., 1909; – … на (1912–1915) год. – К., 1912–1915.