2007 р. Відновлено та освячено Західну браму Києво-Печерської лаври

Дата: 07.12.2007

7 грудня відбулося освячення брами, відтвореної силами монастиря свято-Успенської Києво-Печерської лаври. За попередніми висновками комісії, організованої свято-Успенською Києво-Печерською лаврою, руйнування брами 7 жовтня 2007 року було викликане випадінням замкової цегли у склепінні брами через старість та низьку якість будівельних матеріалів й конструкцій, що втратили свою функціональну придатність, а також послабленням й частковим руйнуванням фундаменту Західної в’їзної брами.

За повідомленням Інтернет-видання «Православіє в Україні», історичні джерела свідчать, що браму було зруйновано в 1942-1943 роках, а в повоєнні 50-ті – відбудовано, тому Західна в’їзна брама не була автентичною пам’яткою.

Вона перебувала в аварійному стані вже декілька років. Генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідник, на балансі якого перебуває брама, С.П. Кролевець 3 травня 2006 року зафіксував факт часткового руйнування брами, а 5 травня 2006 року звернувся до архиєпископа Павла, намісника свято-Успенської Києво-Печерської лаври, з проханням терміново провести роботи з ремонту та реставрації воріт.

У листі № 132 від 23.03.2007 року директор Києво-Печерського заповідника С. П. Кролевець дав згоду на розробку науково-проектної документації по реставрації в’їзної брами (корпус № 71), яку було розроблено архітектурною майстернею «Ю. Лосицький». Але руйнація цієї споруди призвела до неможливості виконання проекту реконструкції.

Монастир замовив розробку проекту реставраційного відтворення втраченої пам’ятки. Проект реставраційного відтворення брами було розроблено Творчою архітектурною майстернею «Ю. Лосицький» при КОНСА України, проводила роботи ТОВ «НРВФ «Реставрація»», виконавши анастелоз (з гр. «відтворення зруйнованої споруди із конструкцій і деталей зруйнованого об’єкту»). Аналогічні роботи виконувались свого часу в Греції (храм Парфенон) та в Німеччині (Собор Богоматері Damenkirche).

На нових в’їзних воротах планують встановити хрест і рипіди, які були там до Другої світової війни.

Джерело: РІСУ