Людмила Рилкова

489.1.5. Брама в’їзна (північна) до господарського двору, 1884 (архіт.).

Корпус № 89-а. На північній ділянці монастирських оборонних мурів кін. 17 – поч. 18 ст., поряд з церквою Всіх Святих над Економічною брамою, неподалік від корпусу № 19.

Впродовж століть на верхній території Лаври кількість брам, за винятком Святої (західної), Економічної та нижньої (Печерної, або південної), змінювалася. В разі необхідності брами закладалися, будувалися нові.

Північну браму влаштовано для проїзду «на задвірки» та до Свято-Троїцького (Микільського) лікарняного монастиря у господарських потребах.

1969 майстернями Українського спеціалізованого науково-реставраційного виробничого управління проведено її капітальний ремонт.

Півциркульний арковий отвір з внутрішніми скосами розтесано в товщі оборонного муру та обкладено по контуру кількома рядами побіленої цегли.

Ворота металеві, двостулкові, глухі.

Брама – складова частина огорожі верхньої Лаври.