Лікарня (№ 26)

Лікарня (№ 26)

Вигляд з північного сходу. 2 вересня 2005 р. Фото М.І.Жарких.

Лікарня (корпус № 25) 1842 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Лікарня при Микільському Больницькому монастирі

Братська лікарня побудована у 1842 р. за проектом архітектора П.І.Спарро. Головний фасад вирішено у формах пізнього класицизму. Лівим торцем корпус примикає до Микільської церкви, закриваючи частину її північного фасаду.

У 1860 р. лікарня була розширена шляхом добудови. В той час вона нараховувала 32 ліжка для хворих, за рік тут лікувалося 400 осіб. У штаті було декілька фельдшерів, обслуга – монахи й послушники. Приміщення для них знаходилось при лікарні.

У 1861 р. на другому поверсі була збудована й освячена тепла церква Божої Матері “Всіх скорботних радості”. У приміщенні цього храму здійснювалася найраніше з усіх лаврських літургій, під час якої хворі мали змогу причаститися Святими Дарами.

Після ремонтних робіт у 1913 р. в лікарні розташували притулок для осіб духовного звання похилого віку.

Зараз у будинку колишньої монастирської лікарні міститься Музей театрального, музичного та кіномистецтва України.