Аптека (№ 24)

Аптека (№ 24)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Аптека (корпус № 24) 1903 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Аптека при Микільському Больницькому монастирі

У першій половині XIX ст. навпроти Братської лікарні знаходились два одноповерхові будинки – аптека та келії ченців, які обслуговували Больницький монастир, а також дзвіниця Микільської церкви. Але на початку XX ст. ці споруди було розібрано. У 1902-1903 рр. на цьому місці за проектом архітектора Є.Ф.Єрмакова побудували цегляний двоповерховий аптечний корпус із дзвіницею.

Аптека має Г-подібну форму в плані. Центральна частина будинку поділяється на два яруси. У центральній частині першого ярусу зроблено проїзд. Другий ярус – дзвіниця, що у плані являє собою вид прямокутника, увінчана куполом.

Аптека на той час була найбільшою не тільки на території Микільського монастиря, а й в усьому Києві. Нині в будинку міститься Державна історична бібліотека України.