Людмила Рилкова

489.1.29. Майстерня столярна, 1904 (архіт.).

Корпус № 23. На північ від комплексу Свято-Троїцького (Микільського) лікарняного монастиря, прибудована до північного прясла оборонного муру кін. 17 – поч. 18 ст.

Нове приміщення столярної майстерні споруджено за проектом арх. Є. Єрмакова у зв’язку з великим обсягом столярних робіт у монастирі. Під час копання котловану було знайдено скарб срібних монет 18 ст. та каблучку (передані у ризницю собору Успіння Пресвятої Богородиці). Крім майстерні, у будинку містилися келії, кухня та їдальня для працюючих тут. Будівля пошкоджена під час артобстрілу 9 – 11 червня 1920.

В 1920-х рр. майстерня перебувала у віданні Інвалідного містечка, пізніше – заповідника, 1940 закріплена за школою народних майстрів. Зазнала значних руйнувань у 1942 – 43. Відбудована 1949 трестом «Будмонумент» для скульптурних майстерень та житла, згодом тут містилися столярні майстерні та механічний цех «Укртеамонтажу». Останній ремонт проведено в 1990-х рр.

Двоповерхова, цегляна, у плані прямокутна. Дах вальмовий з бляшаною покрівлею. З урахуванням протипожежних заходів товщина стін – бл. 0,75 м. Первісне планування не збереглося. На кожному поверсі – два приміщення, більше з яких зального типу.

Перекриття пласкі, сходи двомаршові, залізобетонні.

Оформлена у цегляному стилі. Горизонтальний характер композиції південного фасаду підкреслено профільованим міжповерховим і підвіконним гуртами та карнизом. Ритм віконних прорізів з лучковими перемичками, завершених на другому поверсі П-подібними сандриками, відрізняє чоловий фасад від глухих торцевих. Вхід у будинок на південному фасаді віднесено до східного наріжжя.

Будинок – зразок монастирської господарської споруди поч. 20 ст.

З 1990-х рр. – книгосховище Національної історичної бібліотеки України.