Людмила Рилкова

489.1.48. Флігель, 18 ст. (архіт.).

Корпус № 22. У північній частині верхньої території Лаври, перед північним (тильним) фасадом келій «майстрових» (корпус № 20). Вірогідно, позначений на плані 1713 – 15 «на задвірку» Лаври.

Неодноразово перебудовувався. Надбудований у 19 ст. За актом обстеження 1922, двоповерховий, восьмикімнатний.

Після закриття монастиря у радянський час використовувався як житловий будинок. 1942 – 43 значно пошкоджений: розібрано дах і міжповерхові перекриття. У 1950-х рр. відбудований.

1992 реставрований в архітектурних формах 18 ст.

Одноповерховий з підвалом, цегляний, тинькований, побілений, у плані прямокутний. Дах високий вальмовий з бляшаною покрівлею. Планувально поділений центральними сіньми на дві половини.

Виконаний у стриманих формах бароко. Фасади завершує уступчастий карниз. На центральній осі головного (східного) фасаду влаштовано вхід у приміщення, обабіч якого розміщено по одному віконному прорізу з лучковими перемичками. До чолового фасаду прибудовано окремий об’єм для входу у підвальне приміщення.

Будинок зберігає історичне планування верхньої території Лаври.

Тепер у складі заповідника.

Література:

НКПІКЗ, фонди, КПЛ – ПЛ-7; ЦДАВОВУ, ф. 4906, оп. 1, спр. 3569. ЦДІАУК, ф. 128, оп. 2 заг., спр. 523.