Наталія Янко

350. Пам’ятний знак Нестору, 1988 (мист.).

Вул. Січневого повстання, 25. У невеликому сквері, неподалік від Києво-Печерської лаври.

Автори – ск. Ф. Согоян, арх. М. Кислий. Заг. вис. – 2,75 м.

Нестор (? – бл. 1114) – чернець Києво-Печерського монастиря, письменник, літописець. Автор житій св. Бориса і Гліба та Феодосія Печерського.

Вважається також упорядником «Повісті временних літ».

Висічена з сірого граніту постать Нестора з розкритою книгою в руках стоїть на низькому постаменті. Його стилістика нагадує іконописні взірці та монуменальний живопис храмів із зображенням святих, в яких пластичне моделювання відзначається лаконізмом і відсутністю деталізації. Чіткий силует постаті є виразним акцентом на зеленому тлі дерев, у навколишньому середовищі вулиці.

Література:

Велигоцкая Н. И., Жиздринская А. В., Коломиец Н. С. Монументально-декоративное искусство в архитектуре Украины. – К., 1989; Киев: Энцикл. справочник. – К., 1985; Малий словник історії України. – К., 1997; Немов з глибини віків // Пам’ятники України. – 1982. – № 3; Пам’ятники Києва: Фотоальбом. – К., 1982.